Hoe perensap maken

Vers perensap is een echte traktatie. Het is heerlijk zoet, verfrissend en vol van smaak. Bovendien is het helemaal niet moeilijk om te maken! In deze blog ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je zelf perensap kunt maken. Of je nu een paar rijpe peren over hebt die je wilt gebruiken, of je gewoon eens iets anders wilt proberen, met deze tips heb je binnen no-time een glas heerlijk vers perensap in je hand.

1. Kies rijpe peren

Het begint allemaal met de peren die je kiest. Voor perensap heb je peren nodig die goed rijp zijn. Dit betekent dat ze zacht aanvoelen en makkelijk te pureren zijn. Rijpe peren zijn veel zoeter en sappiger, wat je sap alleen maar ten goede komt. Als je peren nog wat hard zijn, kun je ze een paar dagen laten liggen totdat ze zachter worden. De beste soorten peren om te gebruiken zijn conference of Doyenné du Comice, die lekker sappig en vol van smaak zijn.

2. Was de peren

Net als bij het maken van druivensap is het belangrijk om je peren goed te wassen. Dit verwijdert eventuele pesticiden, vuil of stof die op de schil kunnen zitten. Hoewel je de peren later gaat schillen, wil je toch een schoon fruitoppervlak voordat je aan de slag gaat.

3. Schil en ontpit de peren

Voor een gladder sap kun je het beste de schil en de klokhuizen van de peren verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je sap lekker zacht en zonder stukjes is. Als je een blender of sapcentrifuge gebruikt, wil je voorkomen dat de schil of pitten per ongeluk worden meegemixt. Schil daarom de peren met een dunschiller en snijd ze in grove stukken.

4. Gebruik een blender of sapcentrifuge

Een sapcentrifuge is perfect voor het maken van perensap omdat deze het sap direct van de pulp scheidt. Als je echter geen sapcentrifuge hebt, kun je ook prima een blender gebruiken. Blend de peren tot een gladde puree en giet het mengsel vervolgens door een zeef om de pulp te verwijderen. Zo houd je een heerlijk glad sap over.

5. Voeg een zoetstof toe (optioneel)

Peren zijn van nature al behoorlijk zoet, vooral als ze goed rijp zijn. Maar mocht je het toch wat zoeter willen hebben, dan kun je altijd een beetje honing of suiker toevoegen. Begin met een kleine hoeveelheid en proef tussendoor. Het is namelijk makkelijker om later nog iets toe te voegen, dan om een te zoet sap weer te corrigeren.

6. Citroensap voor frisheid

Een beetje citroensap doet wonderen voor perensap. Het zorgt niet alleen voor een frissere smaak, maar helpt ook om de kleur van het sap mooi helder te houden. Zonder citroensap kan je perensap namelijk snel bruin worden. Voeg een klein lepeltje citroensap toe aan je sap voor een frisse touch.

7. Verhit het sap voor langere houdbaarheid

Als je het perensap wat langer wilt bewaren, kun je het beste het sap even verhitten. Breng het aan de kook en laat het zo’n 5 tot 10 minuten sudderen. Giet het daarna in een schone fles en laat het afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Op deze manier kun je het sap ongeveer een week bewaren.

8. Bewaar in de koelkast of vries het in

Zelfgemaakt perensap is het lekkerst als je het direct drinkt, maar je kunt het natuurlijk ook bewaren. In de koelkast blijft het enkele dagen goed. Wil je het langer bewaren? Dan kun je het sap invriezen. Giet het in luchtdichte flessen en laat wat ruimte over voor het uitzetten tijdens het invriezen. Zo kun je het maandenlang bewaren! Perensap maken is een fluitje van een cent en absoluut de moeite waard. Met deze tips heb je binnen no-time een heerlijk glas vers sap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *